Spirulina Nedir ? Spirulina’nın Sağlığa Mucizevi Faydaları İle Tanışın

Spirulina

Spirulina’nın Sağlığa Faydaları

Öncelikle bilmeyenler için spirulina nedir sorusuna yanıt vermemiz gerekir. Spirulina, genellikle toz hâlinde bulunan ya da ek olarak tüketilebilen mavi-yeşil alglerdir. Yani Spirulina, bir tür su yosunudur. Spirulina, sadece besin takviyesi olarak değil sakız ve şeker olarak da kullanılır.

Spirulina’nın Sağlığa Mucizevi Faydaları Nelerdir? Spirulina’nın sağlığa faydalarını saymamız gerekirse eğer;

1. Hastalıklardan korur
2. Kötü kolesterolü düşürür
3. Kanser riski düşür
4. Alerjiye iyi gelir
5. Kan şekerini düşürür
6. Kas gücü ve dayanıklılığı artırır.

Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, üç büyük hastalıktan herhangi birinin gelişme ihtimalini azaltabilmektedir. Bu üç büyük hastalık;

  • Diyabet
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Kanser olarak sayılabilir.

Ancak sadece diyet yaparak bu hastalıklardan uzakta bir yaşam sürmek pek mümkün değildir. Genetik yani kalıtsal varyasyonlar ve spor/egzersiz yapılmadan yaşanılan bir hayat yine birçok hastalığın tetikleyicisi olabilir. Yine de sağlık söz konusu olduğunda en başta doğru ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı her şeyin başında yer alabilir.

Besin takviyeleri genellikle insanların gerekli günlük alması gereken vitamin ve minerallerin sağlanmasında oldukça önemli bir yer tutarlar. Spirulina da zengin bir besin ve antioksidan kaynağı olarak sayılmaktadır. Spirulina aslında, mavi-yeşil algler olarak bilinen bir tür siyanobakteridir.

Spirulina, çeşitli uzmanlar tarafından yapılan birçok testten başarıyla geçmiş ve ürünü kullananlar bile spirulinanın vücut için harikalar yarattığını dile getirmişlerdir. Ancak neredeyse tüm yazılarımızda olduğu gibi bu yazımızda da bahsetmeden geçemeyeceğimiz önemli bir detay unutulmamalıdır! Spirulina ne kadar faydalı bir besin olsa da belirli riskleri de mutlaka vardır ve herkes için önerilmemektedir.

Uyarı: Eğer herhangi bir alerjiniz varsa ya da daha önce denemediğiniz bir ürünse lütfen doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Gelin şimdi size spirulinanın sağlığa faydalarını detaylı bir şekilde aktaralım.

Hastalıklardan korur

Spirulina, bir tür sağlığa yararlı su yosunudur.
Spirulina,hastalıklara karşı korur.

Antioksidanların bu serbest radikallerle savaştığını daha önceki yazılarımızda da aktarmıştık. Serbest radikaller, hücrelerinizde ve DNA’nızda oksidatif hasara neden olmaktadır. Oksidatif hasar da kronik iltihaplanmalara neden olur ve hastalığın yayılması için vücudumuzda uygun bir ortamın yaratılmasını sağlarlar. Spirulina, bol miktarda antioksidana sahiptir.

Spirulina, serbest radikallerle savaşarak vücudumuza daha fazla hasar vermesine engel olur, serbest radikalleri nötralize eder. Spirulinaya mavi-yeşil rengini veren phycocyanin adındaki aktif maddedir. İşte bu madde tam anlamıyla spirulinanın antioksidan kaynağıdır. Spirulina aynı zamanda vücudun iltihaplanmasına neden olan belirli moleküllerin üretimini de engellemektedir.

Kötü kolesterolü düşürür

Spirulina
Spirulina, bir tür su yosunudur.

Kalp hastalığı dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Yüksek kolesterol ise kalp hastalığına neden olmaktadır. Eğer yüksek kolesterol hastalığınız varsa kötü kolesterol seviyelerinizi düşürmek için yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekir.

Uzmanlar, spirulinanın kötü kolesterol seviyelerini azaltabildiğini ve aynı zamanda iyi kolesterolü yükselttiğini buldular. Yapılan bazı çalışmalar sonucu;

Katılımcılara günde 1-2 gram spirulina,
Bazı katılımcılara ise günde 4.5-8 gram arası dozlar verildi.

Tüm çalışmalarda sonuçlar olumluydu ve kolesterol seviyelerinde pozitif düşüşler kaydedildi.

Kanser riskini azaltır

Antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketmek her zaman kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır özellikle spirulina bu konuda oldukça yardımcı olabilir. Spirulina, prekanseröz lezyonların giderilmesinde ilaçtan çok daha etkili olabilir. Bu, özellikle günde 1 gram spirulinanın bu amaç için en yaygın olarak kullanılan ilaçlara göre daha iyi sonuçlar verdiği bir çalışmada kanıtlanmıştır.

Araştırmalar, spirulina’nın özellikle oral kansere karşı etkili olabileceğini göstermiştir. Yapılan bir çalışmada;
Ağızlarında prekanseröz lezyonları olan insanlara günde, 1 gram spirulina verildi. Bu, grubun %45’inde lezyonların yok olmasına yardımcı oldu. Grubunun %7’sinin lezyonlarının düzeldiğini gördü.

NOT: Lezyonları kaybolan insanlar spirulina almayı bıraktığında, neredeyse yarısının ertesi yıl tekrardan hastalıkları nüksetti.

Alerjiye iyi gelir

Çevresel veya mevsimsel alerjiler insanları gerçekten çok rahatsız edebilirler. Alerjiler burunda iltihaplanmalara, nefes darlığı, tıkanıklık gibi bir etkiye neden olur. Burnunuzda ve boğazınızda kaşıntı hissiyatı oluşturarak oldukça zorlayabilirler gündelik hayatınızı. Alerjiye sebep olan nedenleri sayacak olursak;

* Toz,
* Polen,
* Hayvan kılı,
* Mevsimsel alerjiler olarak sıralanabilir.

Eczanelerde birçok alerji ilacı mevcuttur ancak bunların çoğu ağız kuruluğu, baş ağrısı ve titreme gibi yan etkilere sahiptir. Alerjiler üzerine yapılan bir çalışmada;
Günde 2 gram spirulina alan 127 katılımcının hapşırma, kaşıntı, tıkanıklık ve burun akıntısı semptomlarında önemli bir azalma görüldü.
Eğer alerjiniz varsa sizin de spirulinayı denemenizi tavsiye ederiz, doktor kontrolünde…

Kan şekerini düşürür

Bilmeden diyabetik bir rahatsızlığı olan birçok insan vardır. Tip 2 diyabetin en büyük sebeplerinden biri de düzensiz kan şekeri problemidir. Şeker açısından zengin günlük bir diyet, nihayetinde diyabet hastalığına yakalanabilir. Tabii bu genetik de olabilir. Günlük yemek tüketiminize spirulina eklemek, dengeyi daha güvenli bir yere döndürmeniz için önemli bir yol olabilir.

Tip 2 diyabet hastaları üzerinde yapılan bir araştırma;

Her gün 2 gram spirulina alan hastaların sadece kan şekeri seviyelerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda sürekli olarak yüksek kan şekerinin neden olduğu hasar olan HbA1c’yi %1 oranında da düşürmüştür. Bu oran kulağa çok fazla gözükmese de uzmanlar diyabetik komplikasyonlardan ölüm riskinde %21’lik bir azalmaya neden olmanın yeterli olduğu konusunda önemli bir karar birliğindelerdir.

Kas gücü ve dayanıklılığı artırır

Form tutmak oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Form tutmaya çalışan insanlar, alabilecekleri her türlü yardımı alabilmektedirler. Spirulinanın sağlığa faydalarının yanı sıra, egzersizle ilişkili kas yorgunluğunu azaltmada da yardımcı olduğu ortaya konulmuştur. Egzersize bağlı kas yorgunluğuna oksidatif hasar neden olur. Kas gücü ve yorgunluğunu dindiren spirulina egzersiz rutininize devam etmenizi sağlar. Spirulina’da bulunan antioksidan özellikler, bu hasarı en aza indirgemek için çalışır.

Spirulinanın Potansiyel Zehirlenme ve Doğum Kusurları

Spirulinanın sağlığa olan faydalarını saydık. Ancak birçok şey gibi spirulina da sağlığa zararlı olabilir. Peki bu hangi dönemlerde olur? Spirulina, hamile veya emziren kadınlar için oldukça zararlı olabilir. Hamileyken alınan spirulinanın fetüste kalsiyum seviyelerini aşırı derecede artırdığı gözlemlenmiştir.

Hamile veya emziren kadınların herhangi bir yosun takviyesi almamaları genellikle doktorlar tarafından önemle vurgulanan bir konudur. Eğer doktorunuzun tavsiye etmediği, güvenli olmayan markalardan alınan spirulina kullanırsanız; yüksek miktarda cıva, kurşun ve arsenik gibi tehlikeli seviyelerde ağır metaller tüketmiş olabilirsiniz. Maksimum faydayı sağlamak için, etikette bağımsız test sertifikası bulunan bir marka seçin.

Sonuç

Günlük yemek tüketiminize sadece 1-2 gram spirulina eklemek kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltabilir. Spirulina, kan basıncını iyileştirebilir, kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kan şekeri kontrolünüzü düzenleyebilir. Spirulinanın içeriğinde bulunan antioksidan özellikleri sayesinde, kanser riskinizi azaltırken günlük aktivitelerinizde dayanıklılığı korumanıza da yardımcı olabilir.
Ancak tekrar etmekte fayda gördüğümüz en önemli husus şu ki; alerjiniz varsa, doktorunuza danışmadan herhangi bir takviye almamanızı önemle rica ederiz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap