Diş Eti Hastalıkları

Zaman içerisinde ya da ağız sağlığı ve temizliğine gereken önemin verilmemesi durumunda diş etlerinde sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunlar dişlerde zaman içerisinde sararma, çürüme ve çekilmeye kadar gidebilmektedir. Bu sebepten dolayı da kişilerin özellikle de ağız sağlıklarına önem verirken diş etlerine de gereken hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Diş eti hastalıkları oluşunda birçok farklı neden olabilmektedir. Bu durumun en başında gelen ise ağız temizliğine gereken önemin verilmemesi olmaktadır. Diş ve dillerde temizlik yeterince iyi bir şekilde sağlanmadığında zaman içerisinde plak oluşumu meydana gelmektedir. Oluşan bu plaklarda dişlerde ve diş etlerinde sorunlara yol açarak diş kayıplarına kadar neden olabilmektedir.

Diş eti çekilmesi ise değişik faktörlerden dolayı meydana gelen bir sorun olmaktadır. Diş eti hastalıkları söz konusu olduğunda bu sorunlar iritan faktörler, yapısal faktörler, periodontal ve diş eti iltihabı olarak sıralanabilmektedir. Diş etlerinde meydana gelmekte olan bu sorunlara neden olan durumlar ise şu şekildedir:

  • Yanlış diş fırçalama
  • Uzun kaş ataşmanları
  • Dişlerin diş arkı dışında yer almalarıyla oluşan travma
  • Uygunsuz diş kapanışları
  • Dişlerin sıkılması
  • Diş aralarına metal cisimler dokundurulması ve sık olarak sertçe kürdan kullanılması
  • Diş taşı ve bakteri plakları
  • Dişlerin düzenli fırçalanmaması
  • Diş fırçalarken dilin de temizlenmemesi
  • Diş köklerinin morfolojisi
  • Hatalı yapılan dolgular ve protezler

Bu gibi nedenler diş etlerinde birtakım rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu sorunlar da yine peridontoloji ana bilim dalı ile tedavi edilmektedir. Diş eti hastalıkları zamanında tedavi edilmezse de eğer ciddi diş kayıpları yaşanabilmektedir.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Özellikle de zamanında teşhis edilebilen diş eti hastalıkları çok daha kolay bir şekilde kontrol altına alınarak tedavi edilebilmektedir. Bu noktada tedavinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Diş eti hastalıkları tedavisi erken dönemde fark edildiğinde özel dental aletler kullanılarak bu sorunlar giderilebilmektedir. Diş temizliğine önem verilirken bu dönemde kök yüzeyi düzleştirilmesi gibi işlemler de hastalara uygulanabilmektedir. Diş etlerinde meydana gelmiş olan sorunlar için bu yöntemler yetersiz kalıyor ise diş eti operasyonları da gerçekleştirilebilmektedir. Hastaların bu noktada kendi kafalarına göre gargara ve antibiyotik gibi ürünleri kullanmaları işe yaramamaktadır. Mutlaka bu sorunların bir diş hekimi tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.

Diş Eti Hastalıkları

Ağız kokusu diş etlerinde meydana gelen sorunların en temel belirtilerinden bir tanesi olmaktadır. Bunun yanında hassasiyet gibi durumlar da yaşayan kişilerin vakit geçirmeden bir diş hekimine görünmeleri gerekmektedir. Kişilerde diş eti hastalıklarını tetikleyen birtakım durumlar da bulunmaktadır. Sigara kullanımı, sistemik hastalıklar, diyabet, stres, bazı ilaçlar ve yetersiz beslenme gibi durumlar da diş eti sorunları için davetiye oluşturmaktadır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap