Siyah üzüm, sıcak iklime sahip olan coğrafyalarda yetişebilen bir meyve türüdür. Siyah üzüm, oldukça besleyici ve oldukça da fazla besin değerlerine sahiptir. Örneğin siyah üzümün içerisinde çok sayıda K ve C vitamini bulunurken ayrıca potasyum, riboflavin, tiamin, manganez, bakır ve B6 vitaminini de içerir. Bu bakımdan üzüm tam anlamıyla büyülü bir meyvedir. Bu içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde üzüm insan sağlığına oldukça faydalıdır.
Üzüm; sarı, yeşil, siyah, pembe ve kırmızı renklerde olabilen bir meyvedir ve üzüm yalnızca meyve olarak tüketilmez. Üzümden içecek olarak, üzüm suyu ve şarap yapılabilirken konsantre olarak ise kuru üzüm veya üzüm pekmezi elde edilebilmektedir.
Siyah üzüm, hastalığın önlenmesinden hafızanın iyileştirilmesine ve daha uzun bir hayata kadar her şeyde inanılmaz etkiler yaratmaktadır. Yemesi de içmesi de oldukça tatlı ve lezzetli olan üzümü günlük diyetinize eklemek çok faydalı olabilir. Kahvaltı tabağınıza veya öğle yemeğinizde üzüm, kuru üzüm ekleyebilirsiniz.
Üzümdeki C vitamini ve resveratrol bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilmektedir. Peki üzümün sağlığa diğer faydaları nelerdir, üzüm tüketmenin etkileri nelerdir? Bu yazımızda sizler için üzümün faydalarını, sağlığımıza yararlarını araştırdık. İşte sizler için çıkardığımız bazı başlıklar;
1. Bağışıklık Sistemini Destekler
2. Yaşlanma Karşıtı
3. Hastalıklardan Korunma
4. Göz Sağlığını Korur
5. İltihaplanmayla Savaşır
6. Keskin Hafıza
7. Kemik Sağlığında Etkili
Gelin Kadınca Özel’in bu yazısında şimdi üzümün sağlığa faydalarını detaylıca inceleyelim…
1. Bağışıklık Sistemini Destekler
Gündelik hayatımızda bizler fark etmeden bağışıklık sistemimiz viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etmeye çalışmaktadır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahipseniz eğer sağlıklı kalmaya ve hastalanmamaya da özen göstermelisiniz. Direncinizin yüksek olması hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Düzenli olarak üzüm tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve grip veya soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olur.
2. Yaşlanma Karşıtı
C vitamini yaşlanma karşıtı olarak bilinmektedir. Üzümlerde resveratrol de dâhil olmak üzere birçok bileşik bulunur. Bu bileşiklerin yaşam süresini ve yaşlanmayı etkilediği gözlemlenmiştir. Resveratrol, dahili parçalarınızı yönetirken, üzümlerdeki C vitamini cildinizin gençliğinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Kırışıklıksız ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için siz de günlük diyetlerinize üzüm eklemeyi unutmayın. Unutmayın, üzüm kolajen oluşumunda da önemli bir rol oynamaktadır.
3. Hastalıklardan Korunma
Bildiğiniz gibi antioksidanlar, vücudumuzda dolanan serbest radikallerin yarattığı hücresel hasarın onarımını destekleyen son derece yararlı kompozitlerdir. İşte üzüm de bünyesinde birçok antioksidan türünü içerir. Eğer tükettiğiniz günlük yiyeceklerinize antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler eklemezseniz, bu serbest radikaller diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklarla bağlantılı oksidatif bir suş oluşturabilecektir.
Özellikle kırmızı üzümde bulunan polifenol resveratrolü çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Kalp sağlığına olumlu etkileri ile ün kazanmıştır. Ayrıca kan şekerini kontrol ederek diyabet ve kanser hücrelerinin gelişme ihtimalini de en aza indirir. Üzüm çeşitlerinde ayrıca aşağıdaki vitamin ve mineraller de bulunabilmektedir;
Ellagik asit
Likopen
Quercetin
Beta-karoten
C vitamini
Lutein
4. Göz Sağlığını Korur
Üzüm, gözleriniz için koruyucu bir kalkan gibidir diyebiliriz. Üzüm, gözlerinizi dejeneratif rahatsızlıklardan koruyabilecek birçok yararlı bileşiğe sahiptir.
Kırmızı üzümde bulunan resveratrol; diyabetik göz hastalığı, katarakt ve glokom olasılığının azalmasına yardımcı olmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar;
Resveratrolün, retinal hücreleri ultraviyole radyasyon nedeniyle oluşan yaralanmalardan koruduğunu göstermiştir. Bu yaralanmaların azaltılması, muhtemelen maküler dejenerasyonun ilerlemesini de durdurabilir.
Üzüm ayrıca zeaxanthin ve lutein adı verilen bir çift antioksidan içerir ve göz sağlığınızı, özellikle dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi cihazlardan yayılan mavi ışıktan korur.
5. İltihaplanmayla Savaşır
Üzümün, iltihaplanmaya karşı etkileri araştırılmıştır. İltihaplanma; kalp hastalığına, kansere ve diğer ek bağışıklık hastalıklarına yol açabilecek hücre zararlarına neden olabilmektedir. Uzun süreli iltihaplanma, artrit gibi hastalıkların belirtisidir. Yapılan bir araştırmada;
Metabolik sendromlu 24 erkeğe, bir buçuk bardak çiğ üzümlere eşdeğer sayılan üzüm tozu düzenli olarak verildi. Araştırmanın sonucunda kan dolaşımındaki anti-enflamatuar kompozitlerin seviyesinin önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir.
6. Keskin Ve Güçlü Hafıza
Bilim insanları her geçen gün üzümün sağlığa dair tüm faydalarını ortaya çıkarmaktadır. Yapılan bir araştırma da üzümlerin öğrenme ve hafıza üzerindeki sonucunu araştırdı.
111 sağlıklı ve yaşlı yetişkin üzerinde yapılan 12 haftalık bir çalışma; her gün 2 kere 50 miligram üzüm ekinin, bilişsel test sonuçlarında önemli ölçüde artı puan kazanıldığını keşfetti. Yapılan test dikkat, dil yeteneği ve hafızayı ölçmekteydi. Araştırmalar, günde 8 ons üzüm suyunun hem ruh hâlini düzeltmeye hem de hafıza ve hatırlama hızınızın artmasında faydalı olduğunu gösterdi. Bütün üzümlerin üzüm suyundan daha çok lif içerdiğini de gösterdi. Lifler de kan şekeri artışlarını önleyen önemli bir içeriktir.
Üzümlerin alzheimer hastalığını iyileştirmeye yardımcı olup olamayacağı üzerine ise araştırmalar devam etmektedir.
7. Kemik Sağlığında Etkili
K vitamini, kemiklerinizdeki kalsiyumun korunmasında büyük bir rol oynar ve kan dolaşımına akmasını engeller. Üzüm de bu anlamda, kemik sağlığı için çok önemli olan birkaç mineralle ve K vitaminiyle doludur. Ayrıca üzümde bulunan bazı manganez, potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum da sağlığa faydalıdır. Bugünlerde yapılan bir araştırma üzümlerdeki resveratrolün kemik kütlesinin artmasına etken olup olmadığı yönündedir.
Sonuç
Üzüm, güçlü protein, vitamin, lif, antioksidan ve mineral karışımlarıyla büyülü ve sağlık için oldukça yararlı bir meyvedir. Her bir bardak üzümden 1.1 gram protein ve 1.4 gram lif elde edersiniz. Üzümün verdiği tüm bu faydalar sayesinde kanser, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir sağlığınızı bozabilecek soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıkların da üstesinden gelebilirsiniz.