Her Kadının Yapması Gereken Tıbbi Testler

Kaç yaşında olursanız olun, sağlığınızın iyi olduğundan nasıl emin olacağınız aşağıda açıklanmıştır. İşte kadınlar için tıbbi testler;

Klinik Meme Muayenesi ve Mamografi

Neden ihtiyacınız var: Her iki tarama türü de meme kanserini meme ile sınırlı olduğunda tespit edebilir. Bu aşamada teşhis konulan kadınların yüzde doksan yedisi en az beş yıl boyunca nüksetmeden hayatta kalıyor.

tıbbi testler

Ne zaman ve ne sıklıkla: 20 yaşından itibaren, doktorunuz düzenli muayenenizde göğüslerinizi manuel olarak incelemelidir. 40 yaşına geldiğinizde, yılda bir kez mamografi (göğüs röntgeni) yaptırmanız gerekir.

Sonuçlar ne anlama geliyor: Mamografide küçük bir kalsiyum birikimi veya kitle gibi bir anormallik tespit edilirse, doktorunuz sizden meme ultrasonu veya bazı durumlarda meme MR’ı çekmenizi isteyebilir. Bu tıbbi testler, bir yumrunun katı bir kitle olup olmadığını ve biyopsi gerekip gerekmediğini belirleyebilir.

Kapsamlı Göz Muayenesi

Neden ihtiyacınız var: Görme değişiklikleri ve arpacıklardan katarakt ve glokoma kadar her türlü göz sağlığı problemini yakalamak için. Glokom yüksek oranda tedavi edilebilir ve çoğu durumda glokoma bağlı görme kaybı erken tedavi edilirse ilaçla yavaşlatılabilir.

Ne zaman ve ne sıklıkla: Görmeniz iyi olsa bile, 40 yaşına kadar ve ardından 65 yaşına kadar her iki yılda bir temel göz muayenesine ihtiyacınız vardır. 65 yaşından sonra her yıl yapılmalıdır. Ailenizde glokom varsa 40 yaşından önce kontrole gidin. Kontakt lens kullanıcıları yılda bir doktora görünmelidir.

Sonuçlar ne anlama geliyor: Görüşünüz zayıfsa, tabii ki doktorunuz muhtemelen gözlük veya kontakt lens önerecektir. Glokom belirtileriniz varsa, tedavi genellikle göz damlalarıyla başlar, ardından lazer tedavisi ve damlalar etkisiz ise ameliyat yapılır. Vitaminler ve lazer tedavileri, maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir.

Diş Taraması

Neden ihtiyacınız var: Araştırmalara göre yetişkinler arasında en yaygın altı kanserden biri olan ağız kanserini dışlamak ve diş eti hastalığıyla mücadele etmek ve herhangi bir diş çürümesini tedavi etmek.

Ne zaman ve ne sıklıkla: Yılda iki kez diş temizliği ve muayeneleri, süt dişleriniz çıktıktan altı ay sonra başlamalı ve ömür boyu devam etmelidir. Hamileyseniz veya doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, diş eti iltihabına daha yatkın olabilirsiniz. Günde bir veya ikiden fazla sigara içenler ve kadınlar diş eti hastalıkları ve ağız kanserleri için daha büyük risk altındadır.

Sonuçlar ne anlama geliyor: Diş eti hastalığınız varsa, diş hekiminiz temizlik için yılda iki defadan fazla dönmenizi tavsiye edebilir. Ayrıca diş eti çizgisinin üstünden ve altından plak ve tartar kazınabilir ve diş köklerindeki pürüzlü noktalar düzeltilebilir. Anormal doku büyümeniz varsa, diş hekiminiz biyopsi alabilir.

Kalp Sağlığı Testi

Neden buna ihtiyacınız var: Kadınların bir numaralı katili olan kalp hastalığı riski altında olmadığınızdan emin olmak için. Ani kardiyak ölümden ölen kadınların yüzde altmış dördünde bu hastalığın daha önce hiçbir semptomu yoktur.

Ne zaman ve ne sıklıkta: 20 yaşında başlayan yıllık muayeneler. Ailenizde hipertansiyon veya erken kalp hastalığı öyküsü varsa, 45 yaşında veya daha büyükseniz, fazla kiloluysanız veya sigara içiyorsanız bunlar özellikle önemlidir.

Sonuçlar ne anlama geliyor: Doktorunuz düzensiz bir kalp atışınız olduğunu belirlerse veya çarpıntı yaşıyorsanız, bu, ilaç gerektiren bir kalp ritmi bozukluğunu gösterebilir. Kan basıncınız 130 / 90’dan yüksekse, hipertansiyon geliştiriyor olabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap