Çiğ Sarımsak Nasıl Yenir? Sarımsaklar doğal birer ilaçtır ve doğanın bize verdiği süper bitkilerinden biridir. Sağlığımıza oldukça fayda sağlamaktadır. Temel olarak eşsiz, güçlü ve keskin baharatlı lezzeti ile bilinir. Gerçekten de sarımsak, dünyanın hemen hemen her mutfağında oldukça sık kullanılan ve yemeklere lezzet katan bir baharat çeşididir ve çok popüler. Özellikle ülkemizde sarımsaklı yemekler çok sevilir ancak, sarımsaktan elde ettiğimiz tıbbi faydalar lezzetinden çok daha önemlidir.
Sarımsak, bağışıklık sistemimizi artıran ve mikropları ve hastalıkları uzak tutan benzersiz antioksidanlar, anti-enflamatuar ve antifungal özelliklere sahiptir. Mucizevi tıbbi faydaları ile dünya çapında birçok kişi yemeklerinde özellikle sarımsaktan faydalanmaktadır ancak ne yazık ki, pişirme işleminde sarımsak kullanmak, besinlerinin çoğunu kaybetmesine neden olmaktadır. Sarımsaktan nihai faydalarını elde etmek için onu çiğ yemelisiniz!
İşte bu yüzden bugün, bu yazımızda çiğ sarımsak nasıl yenir ve çiğ sarımsak yemenin mucizevi tüm potansiyel faydalarından yararlanmak için deneyebileceğiniz 7 çiğ sarımsak yeme yöntemini hazırladık.
Düşündüğümüzde çiğ sarımsak yemek biraz zor gelebilir ancak durum bu kadar da zor değil aslında. Öncelikli olarak dilerseniz çiğ sarımsak nasıl yenir konu başlığımızdan yola çıkarak Kadınca Özel okurlarının sarımsağın mucizevi faydalarından daha çok yararlanabilmesi adına hazırladığımız konu başlıklarına bir değinelim;
- Neden Çiğ Sarımsak Yemelisiniz?
- Çiğ Sarımsak Yemenin Yöntemleri
Hazırladığımız bu konu başlıkları altında artık çiğ sarımsak yemenin faydalarına ve yöntemlerine geçebiliriz…
Neden Çiğ Sarımsak Yemelisiniz?
Çiğ sarımsak yemenin birçok faydası vardır. Sarımsakların antifungal, antienflamatuar özelliklerinin tam potansiyelini ortaya çıkarmak için, sarımsakları pişirmeden tüketmemiz gerekir. Çiğ sarımsak birçok sağlık problemiyle mücadele etmeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini büyük ölçüde artırır ve aynı zamanda çiğ sarımsak oldukça uzun bir raf ömrüne sahiptir. Sarımsak, aşağıdaki sağlık koşulları için oldukça yararlıdır.
- Soğuk algınlığı ve grip
- Boğaz ağrısı
- Yüksek tansiyon
- Meme iltihabı
- Öksürük
- Parazitleri öldürmek
- Daha düşük kötü kolesterol seviyeleri
- Kulak enfeksiyonu
- Kan Şekerini Düzenleme
- Safra Akışını artırmak.
Çiğ Sarımsak Yemenin Yöntemleri
Çiğ sarımsak yemek, keskin tadı yüzünden oldukça zor olabilir. İşte sarımsağı çiğ yiyebilmenin bazı popüler yöntemleri;
1. Korkmadan Bir Bütün Olarak Yiyin!
Taze sarımsak yemenin en zor yollarından biri, sarımsakları kabuklarından soyup ağzınıza atmak ve çiğnemeye başlamak olacaktır. Eğer dayanaklı bir diliniz ve çelik gibi bir siniriniz varsa, bu zor aşamayı kolaylıkla geçebilirsiniz. Bu aşamadan sonra önemli olan ve tahmin edebileceğiniz bir detay ise dişlerinizi fırçalamadan ya da bir ağız gargarası ile ağzınızı çalkalamadan insanlara pek yaklaşmayın. Bu sizin imajınızı zedelememesi için alacağınız ufak bir yöntem olacaktır.
2. Sarımsak Hapları
Eğer bütün bir şekilde sarımsak yeme fikri pek hoşunuza gitmediyse bu yaklaşımı denemek isteyebilirsiniz. Ancak bu yaklaşımla ilgili bir veya iki sorun vardır.
Allisin oluşturmaktan sorumlu olan bir enzim olan alliinase, sadece sarımsak ezildikten veya kesildikten sonra serbest bırakılır. Öte yandan, sarımsak zarının çevresi neredeyse insan özofagusunun çevresi ile aynıdır. Yani boğazınıza yapışabilir.
Bir diş sarımsak yutmanın en iyi yolu sarımsak hapları yapmaktır. Sarımsak tanelerini üç veya dört parçaya doğrayın. Sarımsak parçalarını 10 dakika bekletin. Bu, alisinin etkinleştirilmesine izin verecektir. Sonra sarımsak haplarını yutun.
3. Sarımsaklı Tost
Çiğ sarımsaklı tost sevebileceğiniz bir tarif olacaktır. Özellikle çocuğunuzun çiğ sarımsak yemesini sağlamaya çalışıyorsanız, bu yöntem oldukça etkilidir. Bir diş sarımsağı uygun şekilde doğrayın ve yumuşatılmış tereyağı ile karıştırın. Sonra tereyağlı sarımsak karışımını bir tost ekmeği üzerine uygulayın. Tereyağın ve çiğ sarımsağın oluşturduğu ortak lezzeti tadınca oldukça hoşunuza gidecektir. Bu yöntemi çocuklarda denemek hem kolay hem de lezzetli olacaktır. Bu nedenle, bir dahaki sefere çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmesi için sarımsaklı tereyağlı tost yapabilirsiniz.
4. Sarımsaklı Salata Sosu
Bu çiğ sarımsak yiyebilmenin bir diğer kolay tariflerinden biridir. Bunu için ihtiyacınız olacak malzemeler ise:
- ½ bardak elma sirkesi
- 2 yumurtadan elde edeceğiniz yumurta sarısı
- 3 diş kıyılmış sarımsak
- Karabiber
- Himalaya tuzu
- 1 veya 1 buçuk bardak saf zeytinyağı
Sirke, yumurta sarısı, kıyılmış sarımsak, karabiber ve diğer baharatları birleştirin. İyice karıştırın. Sızma zeytinyağını yavaşça karıştırın. Karışımı taze marul yaprağı ile tadın. Çok keskin ise daha fazla zeytinyağı ekleyin. Salata sosunu buzdolabında saklayabilirsiniz ve her porsiyondan önce sallamanız yeterli olacaktır.
5. Limonlu ve Ballı Sarımsak Çayı
Bu tarif boğaz ağrısı, grip ve soğuk algınlığı tedavisinde oldukça etkilidir ve dünyanın birçok bölgesinde en sık kullanılan tariflerden birisidir. Bu tarif için yapmanız gerekenler;
- Önce 3 veya 4 diş sarımsağı ezin ve bir tencereye koyun.
- İki bardak su dökün ve suyu orta ateşte 10 dakika ısıtın.
- Bundan sonra, zevkinize göre biraz limon ve biraz bal dökün
- Limonlu ballı sarımsak çayınız hazır.
6. Patates Püresi
Ayrıca hazırlayacağınız lezzetli bir patates püresi ile çiğ sarımsakların tadını çıkarabilirsiniz. Sadece patatesleri kaynatın ve püre hâline getirin. Püre yaparken kıyılmış soğan ve doğranmış sarımsak, nane ve tuz eklemeyi ihmal etmeyin.
7. Sarımsak ve Bal
Bu yöntem, sarımsak hapı tekniğine oldukça benzer bir yöntemdir. Biraz sarımsak hapı yapmanız gerekir ve daha sonra sarımsak haplarını 10 dakika bekletin ve üzerine bir kaşık bal dökün. Sarımsak haplarını balla karıştırdıktan sonra istediğiniz gibi tüketebilirsiniz. İsterseniz sarımsak haplarını çiğnemeye çalışabilirsiniz. Balın tadı, sarımsakların keskin lezzetini dindirmek için iyi bir yöntemdir. Eğer çiğnemek yine de zor geliyorsa sarımsakları doğrudan yutmaya çalışabilirsiniz.