Hamilelikte Mide Ekşimesine İyi Gelecek 8 İpucu

Mide yanması veya mide ekşimesi

Hamilelikte Mide Ekşimesine İyi Gelecek  İpucları

Hamilelik dönemi boyunca normal yaşantınızda fazla karşılaşmadığınız ya da sizi fazla etkilemeyen birçok farklı rahatsız edici durumla karşılaşmanız oldukça muhtemeldir. Kilo alımı, mide bulantısı, bel ağrısı veya büyüyen göğüsler hamileliğin olağan durumlarıdır. Bu olağan durumlardan biri de mide ekşimesi ya da mide yanmasıdır.
Mide ekşimesi (gastroözofageal reflü ve asit hazımsızlığı) adından da anlaşılacağı gibi boğazınızı midenize bağlayan bir tüp olan özofagusunuzda yukarı doğru hareket eden ateşli bir çalkalama hissidir. Mide ekşimesi birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Mide ekşimesinin yanı sıra;

  • Ağzında ekşi bir tat
  • Şişkinlik hissi
  • Geğirme ihtiyacı gibi durumlar yaratabilir.

Hamilelik döneminde baharatlı yiyecekler mide ekşimesini daha da kötüleştirebilir. Mide ekşimesi, hamileliğin herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Yapılan bir araştırmaya göre hamile kadınların %45’i mide ekşimesi yaşamaktadır.

Uzmanlar mide ekşimesi ile ilgili 3 olguyu ele almaktadır. Bunlar;

  • Sindirimin yavaşlaması
  • Bebeğin gelişimi
  • Hormonal etkenler

Sindirimin Yavaşlaması

Sindirim yavaşladıkça ve midedeki doluluk oranı arttıkça mide ekşimesi olasılığı artar. 

Bebeğin Gelişimi

Mide ekşimesi
Hamilelik döneminde mide ekşimesin nedenleri nelerdir? 

Hamilelikte rahim büyüdükçe mide sıkılarak küçülür. Bu durum, hamilelik ilerledikçe mide ekşimesinin artmasına neden olur. Rahim, büyümekte olan bebekle birlikte genişledikçe, diğer organlarınıza baskı yaparak onların alanlarını kısıtlamaya başlar. Bu yüzden büyüyen rahim, her geçen gün midenize baskı uygular ve mide ekşimesinin nedeni olur.

Hormonal Etkenler

Hamilelik hormonu (progesteron), rahminizi ve içindeki bebeği besler, hamilelikle ilgili mide ekşimesinin arkasındaki başlıca suçludur. Hamilelik hormonu (progesteron) bir kas gevşetici görevi görür. Yemek yediğinizde veya bir şeyler içtiğinizde, kaslar normal olarak kapanmadan önce tüketilen maddenin mideye girmesini sağlar. Ancak hamilelik sırasında yükselen progesteron seviyeleri, bu kasın gevşemesini sağlayabilir ve mide asidinin yemek borunuzdan ve hatta boğazınıza geri akmasına neden olabilir. İşte bu yüzden, mide ekşimesinin de baş sorumlusu bu hormondur.

Mide Ekşimesini Rahatlatmanın Kanıtlanmış Çözümleri

  1. Ne yediğinize ve ne içtiğinize dikkat edin

Asit düzeyi yüksek, baharatlı ya da acı yiyecekler uzak durmanızda fayda var. Soğan, çikolata, kahve, sarımsak, biber, soda veya kola gibi asidik gıdalardan uzak durun. Ayrıca sindirimi yavaşlatan kızarmış veya yağlı yiyeceklerden kaçınmakta fayda var.

  1. Alkol içmeyin

Alkol tüketmek, gelişmekte olan bebeğinizin sağlığı ve hatta düşük doğum riskini artırır. Aynı zamanda alkol tüketimi, mide içeriğini midede tutan valfı rahatlatabilir. Bu da mide ekşimelerine sebep olmaktadır.

  1. Sigara içmeyin

Hamilelik sırasında kesinlikle sigara içmemeniz gerekir. Sigaradaki kimyasallar, midedeki asidi içerde tutan valfin gevşemesine neden olur. Bu, asitlerin ve sindirilmemiş gıdaların yukarı çıkmasına ve mide ekşimesine neden olur.

  1. Yemek yerken dik oturun

Yemek yerken veya bir şeyler içerken mümkün olduğu düzeyde dik oturmanızda fayda var. Yerçekiminin de etkisiyle, siz yemek yerken yiyecekler doğrudan midenize inecektir. Bu da mide ekşimesi riskini azaltacaktır.

  1. Sık sık küçük öğünler yiyin

Gün içerisinde sık sık küçük öğünler atıştırmak midenizin bir anda yorulmasını önler ve daha rahat işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olur. Bu sayede hazımsızlık olmayacağı için mide ekşimesi probleminiz de azalacaktır.

  1. Yatmadan en az 3 saat önce yemeği kesin

Yatmadan en az 3 saat önce yemek yemeği kesmek sindirime başlayan midenizin tekrar yorulmasını ve gece siz yatarken görevini rahatlıkla yapacak olan midenin ekşimesini engellemeye yardımcı olacaktır. 

  1. Rahat ve bol giyinin

Kalça, mide ve karın bölgenizde baskı oluşturan giysilerden uzak durun. Mümkünse hamileliğiniz boyunca bu kıyafetleri dolabınıza asarak onları unutmayı deneyin. 

  1. Mide ekşimesi ilaçları hakkında doktorunuzla konuşun

Anti-asitler midenizdeki asidi nötralize etmeye yardımcı olur ve bu da midenizdeki eşkime ve yanma hissini rahatlatır. Mide ekşimesi problemini denediğiniz bu yöntemlerle dindiremediyseniz eğer, doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz size genellikle hamilelik sırasında güvenli kabul edilen Tagamet, Prilosec ve Zantac gibi mide ekşimesi ilaçlarını önerecektir.

NOT: Amerika’da bulunan Wisconsin Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan bir çalışmada, kalsiyum karbonat içeren OTC anti-asitlerin güvenli olduğunu kanıtlanmıştır.

Mide Ekşimesi Durumunda Yapmamanız Gerekenler

Hamileliğiniz boyunca kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını her şeyden çok düşünmelisiniz. Yediğiniz ve içtiğiniz her şey bu dönemde çok önemlidir. Özellikle ilaç ve vitamin alımlarınızı doktor kontrolünde yapmanız çok önemli ve en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. 

Aspirin Kullanmayın!
Hamilelik sırasında aspirin kullanımı, prematüre bebeklerde düşük ihtimalini, kalp rahatsızlığı ve beyin kanaması riskini artırmaktadır. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap